Om Søvind

Søvind er en by i Østjylland med 1.057 indbyggere i byområdet (2015)[1], beliggende 14 km sydvest for Odder og 11 km øst for Horsens. Byen hører til Horsens Kommune og ligger i Region Midtjylland.

 

 Skole, børnepasning,  idræt og forsamlingshus

Søvind Skole har 140 elever, fordelt på 0.-6. klassetrin i ét spor, samt SFO med 70-100 børn, opdelt i en SFO for 0.-3. klasse og en klub for 4.-6. klasse. Ved siden af skolen ligger Søvind Børnehus med 60 børn i en vuggestue og 3 børnehavegrupper.[4]  Desuden findes der i Søvind et godt “korps” af dygtige og veluddannede dagplejere, der skaber trygge og rolige rammer for de helt små. Dagplejerne hører under vuggestuen og børnehaven og har et tæt samarbejde under samme leder, sådan at de forskellige pasningsbehov så vidt muligt tilgodeses.

 

 

www.soevind-skole.dk

Søvindhallen har opstregning til alle indendørs aktiviteter. Søvind Gymnastik- og Idrætsforening har hjemmebane i hallen.[5]  Alle de traditionelle forenings-idræts-aktiviteter som fodbold, håndbold, badminton og gymnastik dyrkes, men der forefindes også Forenings-fitness og veludstyret spinningrum. Desuden er der yoga-hold, piloxing, rulleskøjtetræning og meget andet. Det skifter lidt fra sæson til sæson! SGIF har egen facebookside og hjemmeside, hvor man kan få mere information, og hvor tilmelding til de forskellige hold også sker.

www.sovindgif.dk

 

Forsamlingshuset Sandbjerghus

Forsamlingshuset har en stor sal til 130 personer og en lille sal til 50 personer. Forsamlingshuset kan lejes til fester og andre begivenheder. Forsamlingshuset danner f.eks oftest også rammen for de fællesspisninger, der arrangeres af Lokalrådet [6] Forsamlingshuset har egen hjemmeside.

www.sandbjerghus.dk

 

Søvind Kro og galleri

Byens kro er et samlingspunkt for byen, hvor der -udover almindelige “kro-aktiviteter” som f.eks feststed og bestilling af mad ud af huset- også er masser af andre events og aktiviteter, bl.a masser af musik. Søvind Kro har naturligvis både egen hjemmeside og facebook-side, hvor man kan få meget mere information om hvad der sker!

www.soevindkro.dk

 

Menighedsrådet

Ud over det “almindelige kirkearbejde” arrangerer menighedsrådet spændende foredrag, højskoleformiddage og musikoplevelser.

“Torsdagsklubben” falder også under menighedsrådet og er et sted hvor byens ældre kan mødes til almindelig hygge, snak, kortspil, sang og nogle gange foredrag og udflugter.

www.soevind-gangsted.dk

Dagli’ Brugsen

Brugsen er et naturligt centrum for en lille by som Søvind. Her kan du få det meste, du har brug for, samt sende og modtage post og pakker, ligesom stedet også har håndkøbsmedicin og man kan afhente sit recept-medicin her. Brugsen har åbent dagligt fra 7.30-20.00.

Brugsen er på Facebook.

 

Biblioteket

Ud over at være en fin lille oase, hvor man med sit sygesikringskort kan etablere selv-betjening, og derfor altid komme på biblioteket fra 7-22 dagligt og låne gode bøger, blade, musik, film m.m, så arrangerer brugernævnet sammen med Horsens bibliotek alsidige foredrag, med mange forskellige emner.

 

Naturen omkring Søvind

De fleste i Søvind er enige om, at Søvind ligger dejligt: Tæt på skov, strand og åbne vidder. Fra Brigsted kan der kigges over til den fredede ø Vorsø, hvortil der ind imellem arrangeres guidede ture. Man må ikke tage til øen uden guide.

Søvind Mejeri, historie

Søvind Mejeri, som er en af de markante bygninger på hovedvejen gennem byen,  blev etableret i 1884 som et af Danmarks første andelsmejerier. Det blev i 1974 købt af Plumrose, som producerede ost på stedet indtil 1979, hvor mejeriet blev lukket. Bygningerne blev herefter anvendt til forskellige formål, indtil der fra 1996 atter er produceret oste på stedet, herunder nogle baseret på gedemælk.[3] http://www.ostehaandvaerk.dk/netvaerket/mejerier/sovind-mejeri/

 

Historie

Søvindegnens historie kan føres helt tilbage til fastlandstiden ca. 9.000 år f.Kr. Dengang var Horsens Fjord en stor flod. Herfra foretog stenalderfolket deres jagtture ind i landet langs vandløbene. Her fandt de en lille ø omgivet af vandrige lavninger og omkranset af siv. De blev og døbte stedet Søvind (“det af siv omkransede sted”). I nyere tid var det Søvindmergelen, der satte Søvind på landkortet. Man kan i dag besøge den gamle mergelgrav, der ligger hen som urørt natur. I Lokalarkivet kan man finde masser af historie og historier om “de gamle dage” i Søvind.[4]

 

Jernbanen

Søvind havde station på Horsens-Odder Jernbane (190467). Banen transporterede bl.a. mergel fra Søvind til marginaljorderne i Midtjylland. Stationsbygningen er bevaret på Haldrupvej 38. En banedæmning er bevaret mellem Toftumvej og Humleballe.

 

Kilde: wikipedia